Tajuplná místa v Čechách a na Slovensku, kde se udály zázraky

 „Zázrak je jev ve světě viditelném (tedy smysly vnímatelný) mimo obvyklý řád, přesahující síly přírody, který nemůže být vykonán ani silou přirozenou, ani silou stvořeného ducha (andělem, démonem), nýbrž pouze božskou mocí a je vhodným znamením, aby ho Bůh použil k potvrzení pravosti Božího zjevení“.

Slovo zázrak má svůj původ ve více jazycích, nejpoužívanější jsou jeho latinské podoby miraculum a signum. Zázrak v soudobé řeči znají všechny sociální skupiny lidí a něco si pod ním představují. Většinou nějakou výrazně pozitivní překvapivou událost, která svým způsobem vyráží dech, protože se jeví jako krajně nepravděpodobná. Zázrak v náboženském biblickém významu znamená pak událost, v níž zvláštním způsobem odhaluje Boží přítomnost. Zázrak je tedy už ze své podstaty skladby slova něco se zrakem, něco, co odkazuje dál.

Zázraky připisované Panně Marii představovaly v raném novověku velice rozšířený fenomén, který se dotýkal všech vrstev společnosti od panovníků a šlechty až po osoby na okraji společnosti. Nejčastěji se Mariina milost projevovala v rámci zázračných uzdravení nebo ochrany v nebezpečných situacích. Mimo to ale prameny zmiňují i případy, kdy Panna Marie jedná zázračně sama od sebe. Její sošky a obrazy mohou ožívat, měnit barvu, plakat, odvracet se nebo chránit sebe a chrám před nepřáteli. Ačkoli tyto události nezasahují přímo do života jednotlivých věřících, vyjevují Mariinu moc konat zázraky, a tedy i chránit lidi v nebezpečí a nemoci.

Je řada míst, kde se udály zázraky, míst skrytých v lesních samotách, u pramenů či ve stínu starých stromů

TURZOVKA (ŽILINSKÝ KRAJ, SLOVENSKO) – Obec Turzovka se nachází jihozápadně od Čadce pod pohořím Okrouhlá, jehož vrch Živčáková už dříve přitahoval lidi kvůli několika pramenům léčivé vody. V roce 1958, právě 100 let po zjevení v Lurdech, se tady Panna Marie zjevila poprvé. Tento zázrak zažil na vlastní kůži Matúš Lašut. Panna Marie se mu zjevila celkem 7x a vždy mu nesla poselství o nápravě lidstva. Mnozí senzibilové potvrzují, že Turzovka je velmi silné energetické místo. Tryská tu ze země léčivá voda, kterou církevní hodnostáři vozí jako dárek na návštěvu do Vatikánu.

KARLOV – Osada Karlov dnes patří k Josefovu Dolu, rozkládá se v mělkém údolí Tiché říčky (okr. Jablonec nad Nisou). Nedaleko Karlova stojí malá kaplička Panny Marie Bolestné. Kdysi byl na tomto místě přepaden mnich, který se vracel z posledního pomazání. Když se lupič začal na mnicha sápat, aby jej okradl, objevila se oslepující záře – nad mnichem se vznášela Panna Marie. Na památku této záchrany zde lidé nejdříve pověsili mariánský obrázek a později postavili kapličku.

MORAVSKÁ MARIAZELL – Místo přezdívané podle slavné rakouské oblasti, si prý vybrala sama Panna Marie, aby tu zázračně vyléčila zdejšího kováře, se nachází na Rychnovském vrchu (asi 9 km severně od Moravské Třebové nad vesnicí Rychnov na Moravě). Dřevěný sloup s „Hugo navigací“ i směrovka cyklostezky ukazují k lesu, kde se má nacházet ve vzdálenosti 800 metrů Mariánské poutní místo, které je již od 12. století označováno za místo zázraků. Zaznamenány jsou nejrůznější příběhy, místo údajně pomáhá v léčbě nemocí a seznam těch, kteří zde prožili zázračné uzdravení, neustále roste.

FILIPOV – Filipov je menší příhraniční obec v severovýchodní části Šluknovského výběžku. Ve Filipově se odehrálo nejmladší zjevení Panny Marie v českých zemích. Ve 3:15 v noci, dne 13. ledna 1866 se v domě č. 63 tkadleně Magdaleně Kade při modlitbě zjevila Panna Marie a přislíbila jí uzdravení. „Mé dítě, od nynějška se to hojí“. Dosud nevyléčitelně nemocná Magdalena (1835-1905) byla dalšího dne zcela zdráva a znovu mohla pracovat. K místu zjevení Panny Marie a zázračného uzdravení, začaly putovat zástupy lidí. Na místě zjevení byla postavena v letech 1873-1885 bazilika Panny Marie Pomocnice křesťanů, která se stala významným poutním místem – bylo přezdíváno „Lurdy severních Čech“.

HORA ZVIR – Slovenská hora Zvir přitahuje ročně statisíce věřících – právě tady se měla v roce 1990 zjevit dvěma dívkám z blízké vesnice Litmanová (Prešov) Panna Marie. Zjevení se opakovalo každý měsíc pět let – do roku 1995. Dne 11. listopadu 1990 je místo zjevení na kopci dokonce oficiálně posvěceno církví a dodnes je Zvir vyhledávaným poutním místem.

SUCHÝ DŮL – Suchý Důl je malebná vesnice, která leží 9 km od Broumova a 3 km východně od Police nad Metují. Ke zjevení Panny Marie v Suchém Dole mělo docházet v letech 1892-1895, ta se zjevovala Kristině Ringlové (1878-1957) na místě zvaném Ticháčkův les (celkem 23 mariánských zjevení). U lesní studánky, kde docházelo ke zjevením stojí Soudní brána. Od ní vychází křížová cesta s 12 zastaveními. Na místě nepatrné studánky byla vybudována nádrž na vodu s výklenkem. PYŠEL – Moravské Lurdy, tak se přezdívá malebné vesnici Pyšel na Třebíčsku. V roce 1893 se dívce jménem Julie zjevila v lese zvaném „Stráž“ Panna Marie. A zjevovala se jí opakovaně i v dalších dnech. I na tomto místě se Panna Marie zjevila v pramenu vody, a i zde docházelo k zázračným uzdravením.

MCELY – Mcely (13 km od Nymburka) se staly známými v polovině 19. století (1849-1850), došlo zde k sérii událostí, pro které se vžilo označení „Mcelská zjevení“, „Zjevení Panny Marie třem děvčátkům“ nebo „Mcelský zázrak“. Tři děvčata dle popisů spatřila Pannu Marii, která je vyzvala k modlitbám za duše v očistci. Zjevení se několikrát opakovala, a to dokonce v přítomnosti dalších lidí. Tohoto případu si dokonce povšimla i spisovatelka Božena Němcová, která o Mcelských událostech psala do Národních novin, které vydával Karel Havlíček Borovský.

HRADIŠŤSKÝ KOPEC – Nad Konstantinovými Lázněmi (okr. Tachov) se tyčí 632 metrů vysoký vrch Hradišťský kopec. V 17. století se tu ztratila dcera ženy hajného a do večera se nevrátila domů. Nalezli ji až druhý den, jak seděla v jednom dolíku pod skalami. Když se jí zeptali, zda se tu v noci nebála, holčička odpověděla, že se u ní objevila krásná zářící paní s chlapečkem, který si s ní hrál. Byla to snad Panna Marie s Jezulátkem? A tak rodiče nechali na tomto místě postavit sochu Panny Marie.

PŘEŠTĚNICE – Obec Přeštěnice se nachází v jižních Čechách v okrese Písek. I zde se traduje o dalším zjevení záhadné ženy, které se událo ve 20. letech 20. století. Žil zde chlapec František Koutník, který v 15 letech silně onemocněl (nemohl normálně chodit ani přijímat potravu). Takto strádal 5 let a lékaři již nad ním zlomili hůl. A tak 14. února 1928 se rozhodl spáchat sebevraždu – čekal až doma všichni usnou, ale jeho únava byla silnější. V noci ho probudila silná bolest v páteři a velké bílé světlo. U jeho postele stála vysoká štíhlá žena v bílých šatech, kterou považoval za sv. Terezii, neboť se o ní často mluvilo v nemocnici. Ta mu řekla: „Nehřeš“! Ještě v tomto roce budeš zdráv! Zjevila se mu ještě několikrát a naposled mu řekla „Vstaň a choď“! A skutečně se chlapec začal za nějaký čas uzdravovat.

VILÉMOV – Vilémov je malá obec v okrese Děčín (Ústecký kraj). Traduje se, že v roce 1646 se nemocné dceři místního sedláka zjevili dva andělé a pobídli ji, aby se uzdravila vodou z pramene, na který ukázali. A tak se prý i stalo. Později zde vzniklo i mariánské poutní místo. Zázračný léčivý pramen stále vydává dobrou vodu, je volně přístupný, takže jeho účinky můžete vyzkoušet také.

STRAŠÍN – Obec Strašín leží na hranici CHKO Šumava asi 10 km od Sušice a 6 km severovýchodně od Kašperských Hor. Strašín je významným poutním místem a také místem opředeným řadou legend. Nejznámější je ta o zjevení Panny Marie, která ve skále za kostelem prstem utvořila důlek, ze kterého dodnes prýští voda, která prý dokáže léčit oči. Nejmenší studánka šumavského podhůří nevysychá ani za největšího sucha. Říká se, že se u křížku pod kostelem zjevuje bílý přízrak, který se promění v bílou holubici, 3x oblétne kostel a zmizí.

KLOKOTY – Klokoty jsou bývalou samostatnou obcí, která v současnosti patří k místní části města Tábor. Na Klokotské hoře vyvěral již ve středověku léčivý pramen, kvůli kterému do těchto míst putovalo mnoho lidí. Zájem o horu však navýšilo zjevení Panny Marie ve 13. století. Matku boží na stráních Klokotské hory spatřili pasáčci pasoucí dobytek, zjevila se jim jako bíle oděná krásná dívka. Dva muži nelenili a jali se dívku oslovit. V ten moment se však k postavě snesli dva Andělé a spolu s dívkou vzlétli k nebesům. Od těch dob se zjevení říká Panna Marie Klokotská.

HEJNICE – Město Hejnice se nachází asi 16 km od Liberce. Podle pověsti zde ve 13. století došlo k zázračnému uzdravení. Chudý řemeslník z nedaleké vsi Lužec měl nemocnou ženu i dítě. Jednoho dne usnul pod lipou a spatřil zjevení andělů, kteří mu pomohli rodinu uzdravit. Jako vděk byl na místě lípy postaven dřevěný kostel. Protože ale nestačil obrovskému množství poutníků, byl v roce 1252 nahrazen kamennou gotickou kaplí.

NICOV – Vesnička Nicov se nachází u městečka Plánice (okr. Klatovy). Nedaleko nicovského kostela se nachází studánka, která prý měla zázračnou moc. Jedna slepá dívka si vodou vymyla oči a prohlédla. Zázrak se stal na přímluvu Panny Marie, která se tady často zjevovala.

SMRŽOV – Smržov leží v trojúhelníku mezi Jaroměří, Opočnem a Smiřicemi. Ve svahu nad potokem v Rasošském (Pleském) lese severovýchodně od obce stojí u studánky kaplička Panny Marie. Podle místní pověsti ji postavil ponocný a zvoník Jan Malý, který měl v roce 1879 opakovaně ve snu zjevení Panny Marie, která ho o to žádala. Později zde byla vybudována i křížová cesta, která mimořádnou atmosféru tohoto místa ještě posílila.

SPÁLOV – Spálov je městys, který se nachází v okrese Nový Jičín. Ke konci třicetileté války byl podle pověsti ve zdejší skalní jeskyni vodou z jejího pramene zázračně uzdraven voják, a to na přímluvu Panny Marie, která se mu zde zjevila po jeho vroucích modlitbách. Mlynář z blízkého Spálovského mlýna pořídil do jeskyňky obraz Panny Marie. Postupem času se k obrazu přicházelo modlit a prosit o pomoc v nemocech a strastech stále více a více poutníků. Spálovští se zavázali konat každoročně 8. září pouť ke Skále Panny Marie.

KŘTINY – Jedním z nejznámějších míst u nás, kde se v minulosti zjevila Panna Marie, je oblast městysu Křtiny nacházejícím se nedaleko Brna. Podle vyprávění se Panna Marie zjevila v nedaleké Bukovince při velké bouřce na rozkvetlém kaštanu, ze kterého šlehaly blesky. Tehdejší událost připomíná kamenná soška Panny Marie, která nyní stojí na hlavním oltáři křtinského chrámu. Dodnes se traduje, že má toto poutní místo neuvěřitelně silné léčivé účinky. Ostatně v průběhu staletí se v kostele odehrála celá řada zázraků. V nejrozvinutější podobě zachycuje křtinské zázraky Poutník Křtinský, který uvádí přímou statistiku téměř čtyřiceti druhů zázraků vykonaných Pannou Marií Křtinskou. Celkově zachytil téměř 600 zázraků! Nejvíce konkrétních zázraků se vztahovalo k přelomu 17. a 18. století, konkrétně k letům 1694- 1705. Kromě „běžných“ zázraků (např. vyléčení nejrůznějších nemocí) zde měly být zaznamenány také zázraky „skutečné“, které se měly týkat vyšších vrstev společnosti.


Nejnovější články na našem portálu

říjen 13, 2024 381
Od dětství jsme zvyklí každou věc uchopit, ohmatat, prohlédnout ze všech stran, třeba i ochutnat,...
září 22, 2024 630
22. 9. 2024 ve 14:44 vstoupí Slunce do Vah za podpory mocného Pluta v Kozorohu (přesný aspekt se...
září 20, 2024 410
„Jistě bez klamu, jistotně a pravdivě, co je zespod, jest jako to, co jest nahoře, a co jest...
září 17, 2024 652
Aby bylo hned z počátku článku zcela zřejmé, z jaké pozice se k tématu vyjadřuji, tak se pouze...
srpen 28, 2024 729
„Věru nejsme s to dosti želeti jednotlivých knih, které byly zničeny v různých částech světa vinou...
srpen 22, 2024 964
22. 8. 2024 v 16:55 vstoupí Slunce do pracovitého znamení Panny, se kterým přichází čas sklizně,...
srpen 12, 2024 888
Kruhy, linie, trojúhelníky, obrazce tvarů nejen v obilí a ostatních zemědělských plodinách, ale...
červenec 24, 2024 958
„Zázrak je jev ve světě viditelném (tedy smysly vnímatelný) mimo obvyklý řád, přesahující síly...
červenec 22, 2024 1063
22. 7. 2024 v 9:45 vstoupilo Slunce do Lva za podpory milujícího Neptuna v Rybách, který se nás...
červenec 08, 2024 5809
„Je nutné zvyšovat svůj duchovní, psychický a energetický potenciál, který bude sloužit...
červen 25, 2024 843
Již antická medicína přisuzovala vodě léčivé účinky. Kromě země, vzduchu a ohně je voda jedním ze...
červen 20, 2024 954
20. 6. 2024 ve 22:51 vstoupí Slunce do znamení Raka a bude následovat Merkura a Venuši, kteří do...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2126563
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 516699
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 460583
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 295657
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 285212
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 274250
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 261611
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 255891
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 254605
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 244243
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 242866
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 216338
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 208251
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 191257
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 187208
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 185014
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 177440
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 167856
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 164178
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161814
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 143886
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128776
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 125371
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 123505
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...