Téměř všechna semínka, oříšky, obiloviny a luštěniny by se před použitím (snědením) měly na několik hodin – namočit (většinou dělám přes noc), protože mají na svém povrchu inhibitory (blokátory) enzymů. Inhibitory mají jediný úkol, a to chránit semínko do té doby, než nastanou vhodné podmínky k tomu, aby mohlo vyklíčit. Pro nás to znamená, že semínko musíme namočit, abychom ho "probudili", a my se k životadárným enzymům dostali. Pokud totiž jíme semínka/obiloviny/oříšky v surovém stavu bez namáčení, inhibitory při trávení enzymy blokují, což následně ovlivní i trávící enzymy vyloučené v trávicím traktu a nám se pak špatně tráví. Přímo v samotné přírodě pak máme ukázku nakládání se semínky a oříšky - veverky zahrabávají ořechy do země, aby je za nějaký čas naklíčené vyhrabaly, a někteří ptáci zase po spolknutí zrní, zrno skladují po určitou dobu ve voleti, kde je teplo a vlhko, čímž ho probudí k životu. Proto je potřeba semínka a ořechy před jídlem namáčet. Namáčením se mimo jiné zvyšuje i nutriční hodnota plodu.
A jak na to? Neloupaná (jinak nevyklíčí) semínka/oříšky/obiloviny/luštěniny dejte do misky a zalijte vodou. Do namáčecí vody je možné přidat špetku soli, aby se proces urychlil. Poté, co uplyne doba určená k namáčení semínek, vodu vylijte a semínka důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. I během namáčení se doporučuje plody 2-3 krát takto propláchnout. Takto připravené plody spotřebujte během 3 dnů. Po namáčení můžete vše opět usušit (do 45°C) a uchovávat je v ledničce nebo mrazáku na pozdější použití.
Některá semínka, obiloviny a ořechy můžeme klíčit. Tím se deaktivují inhibitory a zvýší se enzymatická aktivita. Při klíčení začnou v semínkách probíhat metabolické procesy, které mají za úkol poskytnout dostatek živin rostoucímu organismu. Aktivují se v nich enzymy, škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů. Naklíčením semínek se též výrazně zvýší množství železa a hořčíku. Nejbohatším zdrojem čerstvých životadárných enzymů, tzv. nutriční bombou, jsou právě naklíčená semínka, ořechy, obiloviny a luštěniny.
Do klíčení se můžete pustit bez problémů i doma. V nabídce máme velmi praktická a designově hezká klíčidla, díky kterým bude Vaše domácí klíčení snadné a budete mít klíčky v jakoukoli roční dobu k dispozici. S klíčky si pak posypejte namazaný chléb, zamíchejte je do salátu nebo je přidejte k základu při výrobě pomazánek.
V následující tabulce naleznete dobu namáčení a klíčení většiny běžně dostupných semínek, obilovin a oříšků:
Semínko/obilovina/ořech |
Namáčecí doba |
Klíčící doba |
Adzuki |
12 hodin |
3-5 dnů |
Alfalfa (vojtěška) |
8 hodin |
2-5 dnů |
Mandle |
8-12 hodin |
12 hodin |
Ječmen |
6-8 hodin |
2 dny |
Para ořechy |
nenamáčejte |
neklíčí |
Brokolice |
8 hodin |
3-6 dnů |
Pohanka |
6 hodin |
2 dnů |
Zelí |
4-6 hodin |
4-5 dnů |
Kešu |
2-2,5 hodiny |
2 dny |
Cizrna |
12 hodin |
12 hodin |
Jetel bílý |
4-6 hodin |
4-5 dnů |
Kukuřice |
12 hodin |
2-3 dny |
Černé oko |
12 hodin |
3-6 dnů |
Fenugreek (pískavice) |
8 hodin |
3-5 dnů |
Len |
8 hodin |
neklíčí |
Hrášek |
12 hodin |
2 dny |
Konopí loupané |
nenamáčejte |
neklíčí |
Kamut |
12 hodin |
2 dny |
Čočka |
8 hodin |
12 hodin |
Makadamské ořechy |
nenamáčejte |
neklíčí |
Jáhly neloupané |
8 hodin |
2 dny |
Mungo |
1 den |
2-3 dnů |
Hořčice |
8 hodin |
2-5 dnů |
Konopí neloupané |
12 hodin |
2-3 dny |
Oves |
8-12 hodin |
2 dnů |
Pekanové ořechy |
4-6 hodin |
neklíčí |
Pinie |
nenamáčejte |
neklíčí |
Pistácie |
nenamáčejte |
neklíčí |
Dýně |
8 hodin |
1 den |
Quinoa |
2 hodiny |
1 den |
Ředkvička |
8 hodin |
2-4 dny |
Jetel luční |
8 hodin |
2-5 dnů |
Žito |
8 hodin |
3 dny |
Sezam |
8 hodin |
1-2 dny |
Špalda |
7 hodin |
2 dny |
Slunečnice |
2 hodiny |
2-3 dny |
Žitovec |
12 hodin |
2-3 dny |
Vlašáky |
4 hodiny |
neklíčí |
Řeřicha |
nenamáčejte |
4-5 dny |
Divoká rýže |
12 hodin |
3-5 dnů |
POZOR: Vyjma fazolek mungo a adzuki, které krásně klíčí, jsou všechny ostatní fazole v syrovém stavu jedovaté!
Pokud se nechcete do nakličování pouštět sami, máme pro vás vhodnou alternativu. V naší nabídce máme již naklíčená semínka slunečnice, zrníčka quinoy i pohanky, a také výrobky z již naklíčených semínek - sladké / slané krekry a müsli, vše samozřejmě v RAW BIO kvalitě, tzn. šetrně zpracované a usušené (do 42°C). Tak můžete mít svou "nutriční bombu" vždy po ruce. Naklíčené produkty ráda využívám především na cestách, mám tak postaráno o výživnou svačinku.:)
Autor: Dita Křížková