Adaptogeny – Byliny poskytující odolnost, vytrvalost a úlevu od stresu

V dnešní uspěchané době se stále více lidí snaží najít přirozené způsoby, jak zlepšit své zdraví a kondici. Jednou z možností jsou adaptogeny, nazývané též omlazující byliny, rostliny nesmrtelnosti či posilující látky, které napomáhají organismu adaptovat se na stresové a zátěžové podmínky, podporují normální tělesné funkce, obnovují tělesnou rovnováhu, zvyšují odolnost vůči stresujícím vlivům fyzikálního, chemického, biologického, emocionálního i environmentálního původu. Díky těmto schopnostem mají již od starověku ve srovnání s ostatními rostlinami bylinné medicíny výjimečné postavení. Je prokázáno, že zvyšují obranyschopnost a mají harmonizační účinek na celý organismus.

Počet rostlin, uváděných, jako adaptogenní během posledních desetiletí vzrůstá. Je však třeba zdůraznit, že jen některé z nich splňují nejdůležitější kritérium – vykazují více cílové účinky na neuroendokrinní a imunitní systém. Jedná se o rostliny, které se již přizpůsobily pro ně extrémním podmínkám – vysoká nadmořská výška, rozdílné klima, nízký obsah kyslíku v atmosféře či rozdílná oblast pěstování oproti oblasti původu.

JEJICH UŽÍVÁNÍ JE SPOJOVÁNO SE SOVĚTSKÝM SVAZEM JIŽ V OBDOBÍ 2. SVĚTOVÉ VÁLKY

Adaptogeny jsou známy v tradiční medicíně po celém světě již tisíce let, avšak až v posledních letech dochází k jejich používání i v moderní medicíně. V této době jsou čím dál tím více vyhledávány zejména kvůli absenci negativních vedlejších účinků, které některé lékařské preparáty navozují. Počátky zkoumání rostlinných substancí, dnes známých pod názvem adaptogeny, začaly v Rusku během 2. Světové války s cílem nalezení adaptogenní substance pro vojáky a zaměstnance v ruských obranných zařízeních. Termín adaptogen poprvé použil Sovětský toxikolog N.V. Lazarev v roce 1947, v souvislosti s uměle vytvořeným stimulantem s názvem Dizanabol, který měl zlepšit odolnost lidského organismu proti stresu. Tento vědec byl první, který oficiálně rozpoznal účinky těchto rostlinných látek zlepšit nejen fyzické a psychické schopnosti, ale také regeneraci. A dále popsal jejich schopnost regulovat a upravovat homeostatické funkce v organismu.

Od roku 1960 do roku 1970 bylo v sovětském svazu provedeno relativně velké množství studií u čtyř druhů rostlin s adaptogenními účinky: (Sibiřský Ženšen, Rozchodnice růžová, Klanopraška čínská, Posed bílý). Tyto rostliny byly následně oficiálně začleněny do lékařské praxe v tehdejším Sovětském svazu a používány ve formě extraktu v tabletové i tekuté formě jako adaptogeny mající stimulační, regenerační a protistresový účinek. Byly používány např. jako podpůrné látky pro kosmonauty, u námořnictva (posádkami ponorek) a při dlouhých arktických či tropických expedicích.

Ruský vědec Nikolaj Lazarev vytvořil kritéria, podle kterých určujeme, zda-li je rostlina adaptogen:

• Musí mít jen minimální nepříznivé působení na fyziologické funkce organismu.

• Musí zvyšovat odolnost organismu vůči nepříznivým vlivům prostřednictvím širokého spektra fyzikálních, chemických

a biochemických faktorů, nesmí působit pouze jednostranně.

• Musí mít celkově normalizační účinek, který zlepšuje všechny stavy a nezhoršuje žádný z nich.

OBJEVTE SÍLU PŘÍRODNÍCH ADAPTOGENŮ, KTERÉ VÁM POMOHOU CÍTIT SE SKVĚLE PO FYZICKÉ I PSYCHICKÉ STRÁNCE

ASHWAGANDHA – Vitánie snodárná, známá také jako Ashwagandha nebo indický Ženšen, je rostlina původem z Indie, která se po staletí používá v tradiční východní ayurvédské medicíně pro různé účely. Tradiční používání Vitánie snodárné je obecně zaměřeno na zvýšení energie, výdrže, síly, léčbu chronických onemocnění, úzkosti a zlepšení spánku, snížení stresu a jiné. Ashwagandha je běžně dostupná jako jemný prosévaný prášek, který lze smíchat s vodou, ghí (přepuštěné máslo) nebo medem. Listy této rostliny se používají v indické medicíně pro lokální léčbu kožních nádorů.

ROZCHODNICE RŮŽOVÁ – Je oblíbenou rostlinou v tradičních lékařských praktikách v severských zemích východní Evropy a Asie. Je známá také jako zlatý nebo arktický kořen. Používají ji domorodci na Sibiři k zahnání únavy a nechuti k práci. Rozchodnice má významné antioxidační, antidepresivní, kardioprotektivní a imunostimulační účinky. Další vlastností je schopnost regulovat hladinu cukru v krvi u diabetiků. V roce 1969 doporučila Farmakologická komise ministerstva zdravotnictví Sovětského svazu, použít Rozchodnici u pacientů trpících astenií, hypotenzí, schizofrenií nebo u zdravých jedinců, kteří intenzivně pracují. Sibiřané tradičně používali Rozchodnici ke zvýšení fyzické výdrže, dlouhověkosti, odolnosti proti nevolnosti, chřipce a hysterii.

ŽENŠEN PRAVÝ – Ženšen je kořenem vytrvalých bylin Panax Quiquefolium. Ten, který roste ve Spojených státech a Kanadě je známý jako americký ženšen. Druhým typem je takzvaný korejský nebo čínský ženšen, který je původem z horských lesů východní Asie. Komerčně jsou k dispozici dvě odrůdy. Bílý ženšen, který vzniká sušením kořene na vzduchu, zatímco červený ženšen vzniká napařením kořene a následným sušením. Ženšen se podává jako obecné tonikum nebo extrakt, který slouží k udržení odolnosti organismu, vůči nepříznivým faktorům a homeostáze, včetně zvýšení fyzických a sexuálních funkcí, obecné vitality a boje proti stárnutí. V TČM je důležitou složkou pro léčbu impotence a zvýšení sexuální výkonnosti. V posledních letech bylo zjištěno, že má protinádorové účinky, které mohou poskytnout nový směr výzkumu v léčbě rakoviny.

BAZALKA INDICKÁ – V Indii je známa jako Tulsi nebo svatá bazalka. Je považována za jednu z nejsvatějších a nejuctívanějších léčivých bylin Orientu a je pěstovaná a uctívaná v chrámech a domech hinduistů. Vyskytuje se po celé Indii, Číně a ostatních asijských zemích, v severní Africe a Austrálii. Rostlina je užitečná při léčbě nachlazení, malárie, kašle, horečky, bolesti v krku, poruch srdce, bodnutí hmyzem atd. Někdy se bazalka používá na černý kašel. Jedním z dalších účinků bazalky, je léčba onemocnění očí, jako jsou bolavé oči a noční slepota.

ALOE PRAVÁ (ALOE VERA) – Aloe pravá se používá v indické medicíně již po staletí. Existuje přes 300 typů rostliny, ale pouze 3 z nich jsou považovány za léčebné. Často se jí také „Lilie pouště“. Jeden z hlavních účinků Aloe je podpora růstu buněk a tím hojení tkáně. Proniká hluboko do kůže, až na úroveň, kde se tvoří kožní buňky. Avšak může trvat několik dnů až týdnů, než jsou vidět výsledky. Důležitou složkou jsou Mukopolysacharidy, které mají protizánětlivé, antivirové, protinádorové a imunomodulační účinky.

LESKLOKORKA LESKLÁ – Jinak známá jako houba Reishi, je velká tmavá houba, s charakteristicky lesklým povrchem a dřevitou strukturou. Reishi obsahuje celou řadu bioaktivních látek. Je považována za přírodní lék, který podporuje dlouhověkost, udržuje vitalitu, má blahodárné účinky u pacientů s hepatitidou, chronickou bronchitidou, rakovinou, svalovou dystrofií, hypertenzí a leukopenií. Reishi vykazují silnou biologickou aktivitu, včetně antioxidačních, protinádorových, antibakteriálních, protizánětlivých, hypoglykemických a imunostimulačních účinků.

KLANOPRAŠKA ČÍNSKÁ (SCHIZANDRA) – Patří mezi jednu z nejcennějších bylin používaných v TČM a japonské medicíně. Jejím plodům se ne nadarmo říká WU-WEI-ZI, což v překladu znamená „Bylina pěti chutí“ – kyselá, hořká, sladká, slaná, pálivá. Díky obsahu lignanů chrání játra před toxiny a podporuje regeneraci jaterních buněk. Snižuje pocit únavy a urychluje rekonvalescenci, je proto často používána proti únavě, dle posledních informací dokonce i proti chronickému únavovému syndromu.

LEUZEA (MARALÍ KOŘEN) – Leuzea saflorová je víceletá bylina, která připomíná náš bodlák s pěkným světle fialovým květenstvím. Již první ruští osadníci zjistili, že jeleni maralové na podzim vykopávají kořeny této rostliny a s chutí je požírají. Mezi Altajci se traduje, že pomáhá udržovat zdravý organismus a omlazuje. Leuzea prokazuje tonizační a imunostimulační účinky podobné ženšenu. Povzbuzuje mentální aktivitu, stimuluje životní procesy, pomáhá v adaptaci organismu na stres, příznivě ovlivňuje činnost srdce a cév.

MACA PERUÁNSKÁ – Maca je jednou z nejstarších a nejvýše rostoucích rostlin na světě. Je to vytrvalá rostlina, odolávající nepříznivým klimatickým podmínkám – mráz, prudký vítr a velmi intenzivní sluneční svit v peruánském pohoří And ve velkých nadmořských výškách. Žádná jiná rostlina neroste v tak vysoké nadmořské výšce – asi 4000 m.n.m. Indiánské kmeny, které v pohoří And přebývaly, používaly Macu jako součást denní potravy, díky níž jejich členové posílili organismus, zvýšili odolnost proti chladu a náhlým změnám počasí. Domorodé kmeny macu využívaly pro doplnění energie a vitality, ke zlepšení fyzického a duševního zdraví. A v neposlední řadě se měla, díky svým účinkům na sexuální plodnost, také postarat o zachování rodu.

ECHINACEA (TŘAPATKA NACHOVÁ) – Jako zajímavost stojí za zmínku, že název rostliny pochází z řeckého slova „echinos“, což doslova znamená ježek. Podíváme-li se pozorně na stavbu květu echinacei, můžeme spatřit 12 až 20 špičatých fialových okvětních lístků, které připomínají toto zvířátko. Tím, že podporuje odolnost proti nemocem, řadí se mezi rostliny s velkou perspektivou – nazývá se rostlinou nového milénia. Je třeba ji užívat hlavně preventivně, například v chřipkovém období, dokud nemoc nevypukla. Je často nazývána přírodním antibiotikem, protože se podobá svým působením penicilinu. Může potlačovat široké spektrum virů, bakterií a plísní. Víte, že Echinacea obsahuje látku, která pálí na rtech a jazyku, užívá-li se v tekuté formě? Právě tato vlastnost je známkou toho, že jste koupili kvalitní přípravek!

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ – Rakytník je zdrojem velkého množství přírodního vitamínu C (obsahuje až 15krát více vitamínu C než pomeranč). Je považován za silný adaptogen a antioxidant. Zmínky o jeho použití pocházejí již ze starého Řecka, kde jej přidávali do krmiva pro koně k podpoře přibývání na váze a pro lesklou srst. Od toho je odvozen i jeho latinský název Hippophae, což v překladu znamená lesklý kůň. List obsahující mj. flavanoidy se používá pro přípravu výživného čaje, různé výtažky a olej jsou hodnotnou surovinou pro kosmetické výrobky. O cenných vlastnostech oleje svědčí i skutečnost, že ruští kosmonauti používali na ochranu před kosmickým zářením právě krém obsahující olej z rakytníku.


Nejnovější články na našem portálu

srpen 28, 2024 322
„Věru nejsme s to dosti želeti jednotlivých knih, které byly zničeny v různých částech světa vinou...
srpen 22, 2024 595
22. 8. 2024 v 16:55 vstoupí Slunce do pracovitého znamení Panny, se kterým přichází čas sklizně,...
srpen 12, 2024 488
Kruhy, linie, trojúhelníky, obrazce tvarů nejen v obilí a ostatních zemědělských plodinách, ale...
červenec 24, 2024 713
„Zázrak je jev ve světě viditelném (tedy smysly vnímatelný) mimo obvyklý řád, přesahující síly...
červenec 22, 2024 909
22. 7. 2024 v 9:45 vstoupilo Slunce do Lva za podpory milujícího Neptuna v Rybách, který se nás...
červenec 08, 2024 5439
„Je nutné zvyšovat svůj duchovní, psychický a energetický potenciál, který bude sloužit...
červen 25, 2024 666
Již antická medicína přisuzovala vodě léčivé účinky. Kromě země, vzduchu a ohně je voda jedním ze...
červen 20, 2024 829
20. 6. 2024 ve 22:51 vstoupí Slunce do znamení Raka a bude následovat Merkura a Venuši, kteří do...
červen 17, 2024 893
V dnešní uspěchané době se stále více lidí snaží najít přirozené způsoby, jak zlepšit své zdraví a...
červen 12, 2024 8027
Viz také. Dermatitida, Zánět, Svědění, Vyrážky, Problémy s kůží EMOCE Cítíte se kontrolováni,...
červen 12, 2024 9332
Může takhle vypadat žena ve své síle? Tak křehce? Zranitelně? Právě proto, že je ve své síle, může...
červen 04, 2024 1026
Člověk, který často soudí a kritizuje, vidí všude kolem sebe jen nešťastné a zkažené lidi. Pyšný...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2099308
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 516438
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 459806
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 295137
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 284578
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 273982
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 261175
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 254958
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 253262
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 243992
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 242390
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 216089
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 207871
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 190553
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 187070
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184790
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 177275
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 167532
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163980
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161662
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 143649
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128627
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 125225
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 123261
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...